Sisetrepi valik algab ruumiplaanist - Finnlog

Sisetrepi valik algab ruumiplaanist

Kuna suur osa majaehitajad ehitab optimaalse ehitushinna ja krundi suuruse tõttu 2-kordseid elamuid, siis tuleb kokku puutuda trepi valikuga. Maja sisetrepp on oluline valik, mida tuleb igal majaehitajal põhjalikult kavandada ja ellu viia. Trepilt oodatakse head funktsionaalsust, turvalisust ja head väljanägemist. Kuidas seda saavutada?

Trepi asukoht ja kuju

Sisetrepi asukoht määratakse maja ruumiplaaniga ja tavaliselt jääb trepp maja keskele. Enamasti on trepp paigutatud majja esikusse või sellega piirnevasse ossa aga näiteks ka elutuppa. Sisuliselt juba ruumiplaaniga lahendatakse üldjuhul ära trepi kuju.

Kui trepp on kavandatud esiku tsooni, eraldi trepihallina, siis üldjuhul kasutatakse U-kujulisi treppe, mille puhul kasutatakse kas vahemademega või sujuvalt pööratavate astmetega lahendust. U-kuju eeliseks on see, et treppi piirab 3 küljest sein, mis lisab trepile turvalisust.

Kui aga trepp on plaanis viia II korrusele elutoa tsoonist siis on levinumaks valikuks, kas L- või I- kujuline või ka keerdtrepp.

Trepi materjal

Palkmajja sobib hästi puittrepp. Materjaliks enamasti mänd, saar või tamm. Samas järjekorras tõuseb ka materjali hinnaklass ja materjali tugevus ning seetõttu sageli kombineeritakse treppe selliselt, et astmed, tehakse tugevamast tammest aga põsepuud näiteks männipuust.

Trepimaterjali valik on eriti oluline loomasõpradel, sest pehmem mänd astmelauana saab vastasel korral koerte küüniste tõttu kiiresti kahjustatud.

Iga trepi puhul on äärmiselt oluline ka piirete olemasolu, sest ohutus kodus on esmatähtis. Visuaalselt võib õhuline ja suurte vahedega piire olla efektne, kuid kui majas on väiksed lapsed siis oht laste kukkumiseks selliste harvade piirdepostide vahelt on suur.

Trepi materjalivalik ja erinevate materjalide ning värvitoonide kombineerimine võimaldab muuta iga trepi vaatamisväärsuseks ja sisekujunduse pärliks. Näiteks sobib hästi kokku puittrepp klaaspiiretega, mis säilitab avarust, kuid samas tagab turvalisuse. Tumedamat tooni astmelauad ja käsipuud, muudavad ka lihtsa trepi pilkupüüdvaks ja huvitavaks.

Trepi tellimine

Trepi tellimisel on soovitav varakult konsulteerida trepifirmaga ning kaasata eriala spetsialist juba maja ehitustööde faasis nii mõõtude võtmisel kui ka sobilike kinnituskohtade leidmiseks.  Trepi tellimise etapis tasub kavandada ka trepi valgustus. Trepi astmete valgustus ei ole mitte ainult efektne ja ilus vaadata, vaid aitab tagada ka turvalisust.

Korralik trepp ei ole odav, kuid trepi vastupidavus ja turvalisus ning igapäevane nägus väljanägemine on korraliku trepi ostu kindlasti väärt.

Olenevalt valitud trepist ja materjalivalikust on tavaliselt keskmine trepi tarnimise aeg u. 4-6 nädalat.