Lipumast muudab kodu väärikaks - Finnlog

Lipumast muudab kodu väärikaks

Iga kodu on mõnevõrra unikaalne ja oma maja erilisemaks muutmiseks on palju võimalusi. Kindlasti aga kuulub ühe kena maja juurde sihvakas lipumast. Lipumast ja tuules kergelt lehviv riigilipp annab erilise tunde ja muudab iga kodu väärikaks.

Mida peaks teadma lipumastidest?

Tänapäeval on kõige levinuimad klaasplastist lipumastid, mis on ühelt poolt kerged ja samas tugevad ning ilmastikuoludes väga vastupidavad.

Monoliitsete, ühes osas, lipumastide pikkused algavad üldjuhul 6 meetrist ja ulatuvad 12 meetrini. Lipumasti pikkus soovitatakse valida maja harja kõrguse järgi selliselt, lipumasti pikkus oleks u. 1 m maja harja kõrgusest pikem. Majast veidi kõrgem lipumast tõmbab endale rohkem tähelepanu ja on paremini nähtav.

Lipumastide nöörisüsteemidena on kasutusel välimine – ja sisemine nöörisüsteem. Mõnevõrra kallima hinnaga on sisemise nöörisüsteemiga lahendus, mille peamine eelis on see, et suuremate tuultega on lipumast vaiksem ning on ka mõnevõrra mugavam kasutada. Samas korralikult paigaldatud välise nöörisüsteemiga lahendus on samuti igati toimiv ja ennast tõestanud lahendus.

Lisaks peaks arvestama lipumasti asukoha valikul sellega, et lipumasti oleks võimalik nii paigaldamisel, kui ka hiljem hoolduse tarvis ühele küljele lasta ning selleks peaks olema ruumi. Kui lipumast on 12 m, siis vaba ruumi leidmine võib sageli keeruline olla.

Lipumast üldjuhul paigaldatakse maja põhifassaadi poole jäävale alale, et see oleks ka tänavalt kenasti nähtav. Paigaldamisel tuleks arvestada kindlasti ka krundil või selle vahetus läheduses paiknevate puudega ja ennekõike nende kõrgusega, et lipumast nähtavaks jääks.

Suuremate kinnistute puhul aga otsitakse sobilik koht mõnel künkal või lausa siseõues. Täpne lipumasti asukoht tuleb igal majapidamisel endal ülesse leida.

Lipumaste müüakse koos paigaldustarvikute komplektiga, mis sisaldab ka täpseid paigaldusjuhiseid ning nende abiga on masti paigaldamine jõukohane igale hakkajale inimesele.

Klaasplastist lipumastid on enamjaolt valget värvi, kuid on võimalik tellida ka teistes värvitoonides ja pikemaid kui 12 m, kuid siis on tegemist eritellimusega, mis tähendab tuntavat hinnalisa.

Lisaks klaasplastist lipumastidele on turul saadaval ka metallist – alumiiniumist lipumastid aga ka näiteks puidust mastid.

Majale kasutusloa hankimise jaoks on lipumast või seinamast (või hoopis lipuhoidja) vajalik, sest see peab olema igal majal.

Kuigi seinamast või lipuhoidja on mõnevõrra odavam, siis kindlasti on korralik majast eraldiseisev lipumast ilusam ja teeb kodu väärikamaks.

Pane oma kodumaja ees sini-must-valge lehvima!