Välisvalgustus - Finnlog

Välisvalgustus

Korralik välisvalgustus muudab iga maja pilkupüüdvaks ja põnevaks. Valgustusel on emotsionaalne mõju. Hea valgustus aitab rõhutada maja fassaadi või esile tõsta maja detaile. Iga hästi valgustatud maja tõstab automaatselt meeleolu ning loob turvalisema kodutunde.

Missugust välisvalgustust kasutatakse?

Praktikas sageli piirdutakse maja peamiste sissepääsude valgustamisega ja lisaks näiteks maja numbri valgustamisega. Sissepääsude valgustamisel on arusaadavalt väga praktiline eesmärk, et tagada ohutus pimedal ajal näiteks maja välistrepil liikumisel ja kindlasti on ka lihtsam võtit lukuauku saada.

Sissepääsude juures olevate valgustite eesmärgiks on ennekõike suurem valgustusvõime ja ühtlane valgus, mida saavutatakse erinevate kuplite ja valgustitega, kas siis seinale kinnitatuna või näiteks varjualuse alla kinnitatuna. Kuna need valgustid on mõnevõrra suurema elektritarbimisega siis sageli kasutatakse näiteks liikumisandureid, mis panevad tule põlema kui pererahvas ukse lähedale jõuab ja mis mõne aja pärast automaatselt kustub.

Eraldi on kasutusel ka nn. efektivalgustid, mille abil luuakse valgusefektid näiteks maja detailide rõhutamiseks. Seda tööd on suhteliselt keeruline teha tavalisel majaehitajal endal, sest ilma kogemuseta ja valgustite spetsiifikat tundmata on keeruline head tulemust saavutada. Korralik välisvalgustus ja ennekõike efektivalgustus nõuavad korralikku projekteerimist, et tervikvalgustus „mängima“ hakkaks.

Välisvalgustuse projekteerimine ei ole ainult maja valgustid, vaid kindlasti ka aiavalgustid nii käiguteede ääres kui ka pinnasesse süvistatuna ja mujalgi.

Valgustusprojekti loomine elektriprojekti juurde on oluline juba ainuüksi seetõttu, et varakult teaks juhtmete vedamisega ja lülitite asukohtadega arvestada. Kuigi on olemas ka päris suur valik nn. päikesepaneelidega aiavalgusteid ja näiteks ka maja numbrimärgi valgusteid siis enamikus on need valgustid siiski suhteliselt väikse valgusjõuga ning ka töökindlus jätab soovida.

Efektivalgustitena on tänapäeval järjest rohkem kasutusel erinevad LED valgustid, mille eeliseks on madal energiatarve ja suunatud valgusviht, mis sobibki just efektvalguse saavutamiseks kõige paremini. Valgusteid on erineva kuju ja suurusega ning sobiliku lahenduse leidmine oma maja ja aiaga sobitamiseks on küllaltki keeruline ülesanne.

Välisvalgustuse eesmärk on tasakaalustatult rõhutada maja või näiteks ka krundi piirjooni, samal ajal hoida vaatajat otsese liigse valguskoormuse eest. Seetõttu on enamasti valgustus suunatud kas ülesse või ala, võis kaldu seintele, et valgus ülemäära intensiivseks ei muutuks ning vaatajat häirima ei hakkaks.

Kindlasti on oluline valgustuse projekteerimisel luua võimalus valgustuse osaliseks sisselülitamiseks või mõningaseks reguleerimiseks, see aitab vastavalt aastaajale majale veidi erinevat „nägu“ kujundada ning vastavalt vajadusele valgustust kasutada.

Välisvalgustus peab olema ennekõike vastupidav ja igasuguste ilmastikuoludega hästi hakkama saama, seetõttu tasub investeerida kvaliteetsetesse valgustitesse. Valgustuse puhul ei ole kindlasti oluline mitte valgustite rohkus, kuivõrd just kombinatsioon maja ja aiaga, valgustus peab olema osa maja visuaalsest ilmest.

Hea välisvalgustuse lahendus on investeering elukeskkonda!