Millised teekattematerjalid on parimad? - Finnlog

Millised teekattematerjalid on parimad?

Krundi käiguteede ja parklate katmiseks on mitmesuguseid võimalusi.

Kõige lihtsam variant on katta teed või parkimisplats graniitsõelmetega. Võib ka asfalteerida, aga seda tänapäeval eramute puhul eriti ei tehta.

Teine võimalus on kasutada sillutiskive: betoonkivi, tänavatelliseid, graniiti või muid looduskive. Kõige sagedamini kasutatakse betoonkivi, millel on praegusel ajal palju värvusi ja vorme. Betoonkivi on hinnalt soodsam kui looduskivid, selle paigalduse hind koos materjaliga on ca 150 m2 ala puhul 26-30 EUR/m2. Lihtsa killustikaluse ehitus maksab ca 10-12 EUR/m2. Kõige kallim on graniit.

Üks betoonkivi variante on murukivi. Seda kasutatakse sageli sisehoovides, kus soovitakse vältida lompe, kuid siiski säilitada rohelust. Pooltel juhtudel muru nende kivide vahele siiski kasvama ei jää.

Murukivi paigaldatakse nagu tavaline sillutiskivi – pinnas kaevatakse välja, rajatakse killustikpadi, tihendatud killustikpadja peale asetatakse sidumiskihile sillutiskivid ja kui tavakividel läheb kivide vahele liiv, siis murukivide puhul on seal muld. Kuna kivide avaustes on mulda ainult kivi paksuselt, juhtubki sageli, et taimed sinna kasvama ei jää.

Veel on olemas tehnoloogia, mida kutsutakse pinnase armeerimiseks. Killustik segatakse  mullaga ja segu laotatakse killustikalusele 10-15 cm paksuselt. Nii saab rajada näiteks parklaid, mida igapäevaselt ei kasutata. Armeeritud pinnas näeb välja nagu muru, aga on tugeva aluspõhjaga.

Talvisel ajal on kõige libedam betoonkivisillutis – seda tuleb tingimata liivatada.

Kui hoone juurde ka muid sillutatud alasid ei taheta, siis soklikaitseriba tuleks maja ümber kindlasti rajada. Selle umbes meetrilaiuse sillutisriba eesmärk on kaitsta soklit mustuse ja niiskuse eest, mis muidu sadeveega mullalt üles pritsiks. Soklikaitseriba rajamiseks võib kasutada sillutiskive või killustikku.

Vanasti valati selle asemel maja ümber betoonvöö. Tänapäeval pole see eriti levinud meetod, kuna betoon kipub lagunema ja seda on kulukas parandada.

Ei tohi unustada, et teedelt ja platsidelt tuleb tagada sadevete äravool kas pinnakallete, sadeveekaevu või restidega.