Sisustamine loob kodutunde - Finnlog

Sisustamine loob kodutunde

Ükski maja pole valmis enne kui see on korralikult sisustatud. Maja ilma läbimõeldud sisustuseta ei anna loo õiget kodutunnet ja teeb elu mõnevõrra ebamugavamaks. Sisustamisest ei tasu ühelgi majaehitajal mööda vaadata ja seda ära unustada.

Millal alustada sisustamisega?

Sageli unustatakse ära, et maja sisustamisega tuleks alustada kohe maja kavandamise algfaasis, juba esimese ruumiplaani koostamise ajal.

Maja kavandamise käigus pööratakse keskset tähelepanu maja välisilmele ja ruumiplaanile. Ruumiplaanile kantakse tavaliselt ka teatud osas mööblit ja muud sisustust, et tekiks parem ettekujutus ruumidest, nende suurusest ning kasutamise funktsionaalsusest.

Küll aga keskendutakse ruumiplaani osas ennekõike ruumidele ja ei minda enamasti sisustuse osas väga detailseks. Maja plaanidel näidatud mööblipaigutusi võetakse tellija poolt pigem ühe võimaliku lahendusena, mitte lõpplahendusena ning seetõttu libisetakse sageli sellest teemast sujuvalt üle.

Tegelikkuses oleks juba sellel hetkel mõistlik ka lähemalt mööbli, ennekõike püsimööbli osas täpsemad lahendused leida ja välja joonistada kappide paiknemine, riiulite arv, uste avanemine  juba detailsemal tasemel. Seda tööd saab tellida ka sisekujunduse projektiga, kuid iga tellija saab seda soovi korral teha ka ise.

Püsimööbel

Püsimööbli all mõeldakse kõiki majja sissehitatud kappe ja mööblit, mis kavandatakse konkreetsesse kohta paikselt ja mis ei ole lihtsalt ümbertõstetav. Lisaks erinevad ruumikujunduselemendid nagu valguskarniisid,  võimalikud siseseintesse tehtud süvustatud riiulid, mis ehitustööde käigus majja sisse ehitatakse.

Püsimööbli üks suuremaid eeliseid on iga nurga ja ruumiosa pinna maksimaalne ärakasutamine, sest  täpselt mõõtude järgi valmiv mööbel võimaldab iga vaba millimeetri kasutusse võtmist ja seda nii põrandapinna aga ka ruumi kõrguse osas.

Püsimööbel loob võimaluse hoida maja lihtsamalt korras, tekib võimalus paigutada iga asi oma kindlale kohale ning asjad on leitavad ja mugavamalt kasutatavad. Ilma funktsionaalse mööblita kipuvad kapid või panipaigad erinevatest asjadest kuhjuma ja segamine minema ning soovitu ei ole vajadusel kiiresti leitav.

Sisustamise varajane läbimõtlemine annab eelise

Iga tellija ülesandeks oleks leida oma maja ruumiplaanis üles need nurgad ja seinapinnad, kuhu püsimööbel paigutada.

Varajases faasis püsimööbli paigutamise läbimõtlemisel saab paremini arvestada ka seintega ning teha seintes vajadusel seina tugevdused nendes kohtades, kuhu seinakapid tuleb kinnitada.

Lisaks saab varajases ruumiplaani staadiumis arvestada püsimööbli osas laialtlevinud standardmõõtudega, mis võimaldab kasutada püsimööbli ehitamisel standardmõõtude detailse ning seeläbi mööbli hinda soodsamaks saada.

Läbimõeldud sisustamine muudab kodu funktsionaalsemaks ja mugavamaks ning loob juurde avatud ruumi. Sisusta oma kodu läbimõeldult!