Kas maja maksumus on usaldusväärne? - Finnlog

Kas maja maksumus on usaldusväärne?

Üks peamisi muresid igal oma maja tellijal on seotud maja maksumusega. Kas plaanitav maja saab valmis selle summa eest, mis majatootja või ehitaja hinnapakkumises on kirjas? On ju ajakirjandusest ja tuttavatelt kuuldud kurbi lugusid, kus maja ehitus läheb päris palju kallimaks kui algselt planeeritud.

Miks maja maksumus läheb kallimaks kui algselt kirjas?

Põhjuseid maja kallinemiseks võib olla mitmeid. Vahest kõige levinuim on ehitaja poolne mittetäielik hinnapakkumine, mis ei sisalda kõiki vajalikke ehitustöid, et majja saaks kolida ja seal normaalselt elada. Põhjus, miks esitatakse ehitajate poolt osalisi hinnapakkumisi on sageli see, et pole korralikult läbiarvutatud eelarveid või siis on huvi saada tellimus ning seetõttu soovitakse soodsama hinnaga töö endale saada.

 

 

Kas Finnlog majade maksumus on usaldusväärne?

Finnlog palkmajade puhul on maja maksumus üldjuhul täpne ja hinnakõikumised algse hinnapakkumisega võrreldes väikesed. Finnlog majad on põhjalikult detailideni läbi arvutatud ja loomulikult ka läbi ehitatud ning seetõttu on eksimused eelarvestamisel välja tulnud ning uute eelarvete koostamisel arvesse võetud. Seetõttu võib Finnlog tüüpmaja tellimisel olla kindel, et maja lubatud hinna eest ka valmis saab.

Kindlasti peaks aga iga tellija arvestama sellega, et ennekõike vundamendi ehitus võib mõnevõrra maja maksumust tõsta, sest olenevalt krundi geoloogiast võib olla vajalik teha suuremahulisi mullatöid või valida vundamendiks kallim vundamendilahendus. Vundamendiga seotud kulusid saab täpsemalt enne tööde teostamist hinnata, kui tellida vundamendialuse pinnase uuring mõnelt geoloogiafirmalt. Siiski sellist uuringut väga sagedasti tellija ei tee ning seetõttu võib mõnel tellijal kasvada algselt plaanitud vundamendi maksumus näiteks 20-30%. Lisaks võib kasvatada kulusid see, kui krundile plaanitav maja asub lohus või süvendis ning toimiva kanalisatsioonikalde saavutamiseks tuleb majaalust maapinda tõsta näiteks meetri jagu.

Kõik aga, mis puudutab vundamendist ülespoole jäävad töid, on usaldusväärselt Finnlog tüüpmajade hinda arvestatud.

Unikaalsete projektide või oluliselt muudetud projektide juures on veidi suurem risk mõningaseks ülekuluks, kuid Finnlog teeb kõik selleks, et seda ei oleks ja plaanitud maja saab valmis lubatud hinna eest. Siin sõltub palju ka tellija, arhitekti ja ehitaja koostööst, et varakult kõik nüansid saaksid läbi töötatud ning parim lahendus leitaks, mis ka hinna osas tellijale sobilik oleks.

Muudatused toovad ülekulu

Peamised põhjused, miks maja maksumused siiski kipuvad mõnevõrra suurenema on enamasti nn. viimase hetke muudatused maja projektis või lahendustes, mis pea iga maja puhul ette tulevad. See on ka täiesti mõistetav, et tellijal sageli tekib selgem visioon oma majast tööde käigus ning väiksed muudatused toovad kaasa ka mõningase ülekulu, kuna näiteks mõni töö tuleb ringi teha. Võib kindlalt väita, et iga maja on unikaalne ja selle unikaalsuse loobki tellija oma soovide ja valikutega. Seetõttu tasub igal tellijal jätta väike varu oma eelarvesse, et ka tema viimase hetke ideed ja kasulikud mõtted oma maja ehitamisel saaksid realiseeritud.