3 põhjust, miks tasub ehitada uus maja - Finnlog

3 põhjust, miks tasub ehitada uus maja

Pea iga oma maja sooviv inimene või perekond kaalub, kas tasuks osta mõni müügisolev valmis maja või hoopis ehitada enda soovidega järgi uus maja.

Kinnisvaraportaalides on müügil palju maju. Näiteks City24.ee portaalis on Harjumaal hetkel müügis 1954 maja. Miks aga siiski tasub ise ehitada, mitte osta valmis maja. Saaks ju valmismaja ostes kohe sisse kolida või vähemalt pääseb pikast projekteerimis- ja asjaajamistega seotud probleemidest ning teha ostetud majas värskendusremont. Ka müügis olevate majade hinnatase on kohati päris soodne, kuid on mitmeid põhjusi, miks siiski tasub uus maja oma soovide kohaselt ehitada.

Vaatama peamisi põhjusi natuke lähemalt:

  1. Krunt ja krundi asukoht

Uue maja ehitamisel saab krundi asukohta valida. Krunte on Harjumaal müügis hetkel näiteks 3389  ehk jämedalt umbes 2 korda rohkem kui maju ning seetõttu on valikuvõimalus omale sobiliku asukoha leidmisel poole suurem.  Nüüd on ka järjest enam inimesi aru saanud, et kodu kaugus oma töökohast või asulast määrab elukvaliteedi, sest keegi meist ei taha pool elu autoroolis olla ja kodu ja töö vahel igapäevaseid, vahel ka päevas mitmeid kordi, sõite teha.

Kui on olemas hoonestamata krunt, saab valida maja paiknemise asukohta krundil ning kogu krundi paigutus koos abihoonete, haljastuse ja terasside ning aiamajadega saab teha täpselt enda soovide ja unistuste järgi. Hästi krundile paigutatud maja loob lisaväärtuse, mis aitab hoida kokku maja energiakulusid või lubab kasutada krundi pinda otstarbekalt ning lubab näiteks nautida ilusat suveõhtut mõnusal terassil ja või laseb luua kauni iluaia, mis alati meele rõõmsaks teeb.

  1. Maja arhitektuur

Nii palju kui on inimesi on ka arvamusi, milline on kõige ilusama väljanägemisega maja. See, mis sobib ühele, on teisele vastuvõetamatu. Kellele sobib paremini klassikaline ja traditsiooniline maja, kellele moderne, kellele suur ja kellele väiksem.

Tänapäeval on arhitektuurselt võimalik oma maja ehitada just igaühe soovide järgi ja ainuke piirang on seotud projekteerimistingimustes toodud võimalike piirangutega (peamised piirangud on enamasti seotud maja kõrguse, katusekalde ja kasutatava fassaadimaterjaliga).

Maja arhitektuur annab edasi ka majaelanike väärtusi ja arusaama ümbritsevasse keskkonda. Näiteks Finnlog majas elab traditsioone ja keskkonda väärtustav inimene.

  1. Maja ruumiplaan ja funktsionaalsus

Maja ruumiplaaniga luuakse igale perele sobilik kodu. Millised ruumid, kui suured need on ja milline on ruumide funktsionaalsus – see määrab maja hinge. Kas majas peab olema avarust või vastupidi, palju funktsionaalseid ruume, see on oma kodu rajamisel igaühe enda teha. Maja ei pea olema suur, kui see on funktsionaalne.

Majas suurema avaruse saavutamiseks oli veel mõni aeg tagasi moes ehitada suur elutuba , mida suurendati lisaks veel avatud köögiga. Seda tehakse ka täna jätkuvalt, kuid järjest enam julgust omanäolisema ruumiplaani teostamiseks, kus näiteks ruumid pereliikmete harrastuste tarvis. Seda kõike saab ise uue maja puhul iga pere luua ja see on väärtus, mis teeb oma maja „hingega“ koduks!