Puitpinna värvimine - Finnlog

Puitpinna värvimine

Värv või puidukaitsevahend koosneb transparendist ja pigmendist. Transparendiks võib olla vesi, õli või lahusti. Pigment oleneb juba isiklikest eelistustest. Kui soovid tugevat tooni, tuleb vastavat kontsentreeritud värvainet lisada rohkem. Kasutada võib nii katvaid kui ka läbikumavaid värve.

Milline värv peab kauem vastu?

Vastupidavuse annavad värvile pigmendi hulk ja toon. Üldiselt on katvad värvid vastupidavamad kui need, mis kumavad läbi. See tuleb sellest, et katvate värvide puhul on puidu pind suletud ja vähem vastuvõtlik niiskusele ning ka päikesekiirgus ei avalda puidu pinnale erilist mõju.

Mida tumedam on toon, seda rohkem sisaldab värv pigmenti ja seda paremini pind ilmastikumõjule vastu peab. Kui võtame näiteks helekollase läbikumava värvi, siis osutub see puidu kaitsmise seisukohast kõige kehvemaks valikuks. Parim valik on tume kattev toon. Selline põhimõte kehtib nii palkseinte, laudiste kui ka akende puhul. Ilma kaitsevahendi- või värvikihita puit saab üsna kiiresti kahjustada ja see ei ole eriti mõistlik valik.

Millega katta puitu ruumides?

Siseoludes soovitaksin vee põhjal valmistatud lakke ja värve. Oluline on säilitada puidus piisav niiskuse liikumine, vastasel korral tekib olukord, mida näeme vanade puitakende puhul: värv hakkab kooruma. Lakitud ja värvitud puitpinda on hiljem hea puhastada ning mustus ei lähe pooride sisse, kust seda oleks raske ilma liivapaberit kasutamata eemaldada.

Õli baasil segatud puidukaitsevahendeid ma ei soovita, kuna need aurustuvad puidu pinnalt väga pika aja jooksul. Siin on kindlasti erandiks linaõli.

Kuidas värvida?

Palkseina värvimist alusta alati ülemisest palgist. Siis paned kohe tähele, kui mõni tilk pintsli otsast on alumise palgirea peale kukkunud.

Ära kunagi jäta värvimist pooleli palgi keskelt ja ära võta korraga liiga palju ette. Palaval päeval kuivab värv väga kiiresti ja katkestamiskohad jäävad hiljem välja paistma. Kasuta pintslit, kuna see avab puidu poorid ja viib värvi sügavamale puu sisse. Pintslitõmbeid tuleb teha alati pikki kiudu: eriti just paksu värvi puhul peidab see pintslijäljed.