Palkmaja sisekujundus - Finnlog

Palkmaja sisekujundus

Maja kavandamine on keeruline ettevõtmine ning igale tellijale suur väljakutse. Väga tähtis ülesanne tellija jaoks on leida enda maja jaoks sobilik ruumiplaan ja sisekujundus. Mida arvestada palkmaja sisekujunduses ja ruumiplaanis?

Põhimahus ei erine palkmaja ruumiplaan teistest majadest. Palkmaja võimaldab igal tellijal teha enda jaoks sobiliku ruumiplaani. Puitmajade suhteliselt kerge vahelae või katuslae konstruktsioon võimaldab sisuliselt kogu maja sisemist pinda kasutada vastavalt oma soovile. Olenevalt maja laiusest võib olla vajalik majasisesed kandepostid ja – seinad, kuid neid saab enamasti nii paigutada, et see ei sega sobiliku ruumiplaani loomist.

Ruumiplaani eesmärgiks on ennekõike maja funktsionaalsuse ja mugavuse loomine. Lisaks sellele üritatakse ruumiplaani abil maja ehituskuluseid optimaalsena hoida. Näiteks wc ja pesuruumid paigutatakse pea eranditult, kas kõrvuti või siis võimalikult lähedale üksteisele, et torustike paigaldustöid oleks vähem.

Tänane trend ruumiplaanide puhul on jätkuvalt see, et majas olevad magamistoad on üldjuhul suhteliselt väikesed, kuid majas on vähemalt üks suurem tuba – elutuba, mida sageli suurendab ka avatud köök. Ruumiplaan sõltub suuresti ka pere harjumustest ja elustiilist. Kui majas käib palju sõpru ja külalisi siis on kindlasti suur avatud elutuba väga vajalik. Kui aga perekond hoiab kodu pigem privaatsena siis ei pea elutuba üldjuhul suur olema.

Oluline on mõelda majapidamises rohkem sellele, mis on konkreetsete tubade ja ruumide ülesanne. Näiteks kui peres on aukohal raamatud, oleks ka hea, kuid majas on selline koht, kus saaks segamatult lugeda, näiteks luues majja eraldi ruumi raamatukoguks. Ruumiplaanis peaks arvestama ka müraallikatega nagu pesumasinad, nõudepesumasinad jmt., mis võivad hakata segama ning sellisel juhul oleks mõistlik planeerida ruumid selliselt, et müra näiteks magamistubadesse minimaalselt jõuaks.

Sisekujunduses on palkmaja puhul valitsevaks loomulikult palksein, seda ilu oleks patt peita. Küll aga on mõistlik, et palkmaja siseseinad või vähemalt osa siseseinu siiski katta näiteks värvikihiga või lausa laduda müürikiviga, et maja sisevaadetes oleks puitseinale veidi vaheldust ja värvi.

Palkmaja puhul on vaieldamatuks sisekujunduse elemendiks alati korralik kamin-ahi, mis oma massiivsuses on pilkupüüdev ja maja keskosas paiknevana alati auväärselt nähtaval kohal. Ainuüksi selline kamin-ahi teeb majast mitu korda hubasema kodu ja loob sooja tunde ning on ka loomulikult praktiline valik, mis aitab küttekulusid majas väiksemad hoida.

Palkmaja sisekujunduses peaks kindlasti arvestama sellega, et kõik elektrijuhtmed – ja kaablid tuleb varakult sisekujunduse ja elektriprojekti koostamise käigus ära planeerida, kuna nende jaoks tehakse tehases vastavad augud ja läbiviigud ning hiljem pistikute ja lülitite asukohtade muutmine väga keeruline. Üldjuhul veetakse tänapäeval kõik juhtmed ja kaablid seinte siseselt, mitte puitpinna pealt ning seetõttu on sisekujunduse juures vajalik ka ruumid koos mööbli paigutusega varakult kavandada, et kõik vajalik elektrivarustus saaks õigesse kohta.

Palkmaja laed on valdavalt samuti puitvoodriga kaetud ning põrandatele sobib hästi naturaalne parkett või siis korkplaat, mis läheb palkmaja olemusega hästi kokku.

Iga maja isikupära kujundab tellija ennekõike just läbi sisekujunduse detailide. On selleks siis näiteks põnevad valgustid või dekoratiivsed või eristuva värvitooniga liistud või siis hoopis unikaalsed disainiga siseuksed, see sõltub iga tellija maitsest ning soovidest. Kuigi mõnikord jäetakse see tegemata seetõttu, et kulusid kokku hoida, annab mõni läbiv sisekujunduslik detail majale just selle erilisi kodu tunde, mida vajab iga pere.